Bakfietsen zijn al jaren een populair onderwerp op verjaardagen. Welke bakfiets moet je nou kopen? Zo’n hele goedkope bakfiets of toch van een merk? Wat is de kwaliteit en waarom zijn bakfietsen zo uiteenlopend in prijs. Moet je nou een tweewielbakfiets of een driewielbakfiets hebben?

De allereerste vraag die beantwoord moet worden is waar je de bakfiets voor gaat gebruiken.

Dat maakt namelijk uit of je een bakfiets moet hebben met 2 wielen of een bakfiets met 3 wielen. Hieronder zie je een plaatje van een tweewielbakfiets en een driewielbakfiets:
Elektrische-bakfiets-tweewieler-elektrische-fiets-driewieler-93494 troy_e-bike_bakfiets 24 inch_7_dr_matt-black_brown_1

Driewieler bakfiets is niet stabieler…

Veel mensen denken altijd dat een driewielbakfiets veel stabieler is en veiliger. Dat is helemaal niet zo. Wij merken juist dat mensen die voor het eerst fietsen op een bakfiets veel makkelijker wegfietsen op een tweewielbakfiets dan op een driewielbakfiets. Dat komt omdat een tweewielbakfiets erg lijkt op een gewone fiets, alleen iets langer. Een driewielbakfiets heeft een heel ander mechanisme, onder andere met 2 wielen naast elkaar. Als het wegoppervlak schuin of hobbelig is, dan gaat de bakfiets ook een beetje schuin. Bij een normale fiets of tweewielbakfiets merk je dit niet, want dan vang je dit met je lichaam en stand van je (bak)fiets op. Een driewielbakfiets is dus in het begin iets lastiger om te fietsen, maar iedereen went eraan. We hebben al honderden bakfietsen verkocht en zien de klanten regelmatig, dus geloof ons maar.

Tweewieler bakfiets

Dan de belangrijkste verschillen. Een tweewielbakfiets is geschikt tot maximaal 3 kinderen en is prettig bij langere afstanden. Je kunt gewoonweg minder meenemen in een tweewielbakfiets, omdat de bak een stuk kleiner is dan een driewielbakfiets. Er kunnen in de meeste modellen sowieso 2 kinderen op de bankjes in de bak. Bij de verlengde modellen kan er nog een 3e kind bij op een extra bankje in de bak. Eén van deze kinderen kan een baby zijn, en de baby gaat dan mee in een Maxi Cosi of in een speciale schelp. Er kan natuurlijk ook altijd nog een extra kindje mee op een kinderstoeltje op de bagagedrager, dus dan zou je 4 kinderen mee kunnen nemen. Soms handig als er veel kinderen vanuit school mee gaan naar huis.
Een langere afstand fietsen met een tweewielbakfiets is ook erg prettig, omdat het erg lijkt op een gewone fiets en wat compacter en wendbaarder is dan een driewielbakfiets. Bij een driewielbakfiets heb je natuurlijk een 3e wiel, dat zorgt voor extra wrijving. Bovendien zijn tweewielbakfietsen ook een stuk lichter qua kilo’s, dus gemakkelijker te fietsen. Veel van onze klanten brengen in de eerst de kinderen naar school of de crèche (dat is vaak nog in de buurt) en gaan dan direct door naar hun werk, wat bijvoorbeeld 10 kilometer fietsen is. Dan is een tweewielbakfiets echt een stuk comfortabeler.

Driewiel bakfiets

Dan de driewielbakfiets. Wij adviseren deze bakfiets vanaf 2 of 3 kinderen. Er is flink veel ruimte voor kinderen en er gaan gemak 4 kinderen op de bankjes mee. Dan is er ook nog flink ruimte voor boodschappen en kan een extra kindje op de grond zitten. En ook hierbij geldt dat er daarnaast nog een extra plek is op de bagagedrager. Een baby kan ook gemakkelijk mee in een Maxi Cosi of speciale Melia schelp in deze bakfiets, en heeft iets meer beschutting dan bij een tweewielbakfiets. Een driewielbakfiets is vooral erg lekker in verstedelijkte gebieden, omdat daar veel stoplichten zijn en überhaupt veel gestopt moet worden. En het lekkere van een driewielbakfiets is dat je altijd blijft zitten op het zadel en nooit meer met je voeten op de weg of stoep hoeft te staan. Je blijft gewoon met je voeten op de pedalen zitten. Dat geeft ontzettend veel rust en zorgt ervoor dat je al je aandacht kunt behouden bij de kinderen en het verkeer. Bij wat langere afstanden merk je wel dat deze driewielbakfiets wat zwaarder is en 3 wielen heeft, wat extra wrijving op de weg geeft. Maar je kunt natuurlijk prima langere afstanden fietsen met deze bakfiets. Er zijn klanten die op fietsvakantie gaan met de driewieler, vooral ook omdat je zoveel kunt meenemen.

Conclusie

De tweewielbakfiets wordt het meest verkocht en dan vooral de verlengde modellen van de verschillende merken. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de meeste mensen 1 of 2 kinderen vervoeren in een bakfiets. Dan voldoet een tweewielbakfiets perfect. Een andere belangrijke reden is de afmeting: een tweewielbakfiets is net wat smaller, dus kan gemakkelijker door een tuinhekje of in de schuur staan. Wil je toch meer kinderen vervoeren of heb je gewoonweg meer ruimte nodig, dan is de driewielbakfiets echt een goede optie.

Artikel van Fietserbond

Rijdt een bakfiets wel lekker?

Een bakfiets ziet er groot en lomp uit, maar hij fietst vrijwel net zo lekker als een gewone fiets. In het begin moet je alleen even wennen aan het extra gewicht en de extra lengte. Alle bakfietsen hebben een prima rijgedrag. Alleen de Gazelle-bakfiets viel door de slappe constructie tegen.

bakfietsentest
Ouders bij de bakfietsentest.Beeld-auteur:Maarten Hartman

Tweewieler bakfiets of driewieler bakfiets?

Kinderen zouden voor een tweewielbakfiets kiezen, want die is het comfortabelst. Een tweewieler buigt mee in de bocht en bij oneffenheden. Op een driewieler worden kinderen veel meer door elkaar geschud. Voor ouders is een tweewieler prettig omdat smaller is, lichter fietst en minder weegt. Heeft een driewieler dan geen enkel voordeel? Jawel. In een driewieler kun je meer kinderen meenemen. Aan de bakfietsentest deden alleen tweewielers mee. En een driewieler is ook een aanrader als het je niet lukt om de standaard onder de tweewieler weg te klappen en neer te zetten. Want dat is het grote pijnpunt van de tweewieler.

bakfietsentest
Ouder met Gazelle Cabby bakfietsBeeld-auteur:Maarten Hartman

Waarom is de standaard in- en uitklappen zo moeilijk?

Het probleem is het gewicht van de bak. Je moet de standaard over een bepaald punt heentillen. Als je dat niet lukt, heb je niets aan je bakfiets. Maar het is niet bij alle bakfietsen zo lastig. Vogue en Troy bakfietsen hebben goed naar de feedback van zijn klanten geluisterd en een brede standaard ontwikkeld wat het stallen van de bakfiets makkelijker maakt dan normaal. Evengoed komt er wel nog wat kracht bij kijken! Vooral het uitklappen gaat makkelijk omdat je op het pootje kunt staan waardoor je met je lichaamsgewicht de bakfiets op de standaard kunt trekken.

Kunnen kinderen makkelijk in de bak klimmen?

Een groot voordeel van zo’n bakfiets is dat kinderen al jong zelf in de bak kunnen klimmen. Alleen bij Gazelle ontbreekt daarvoor een opstapje. Bij de meeste andere bakfietsen zit er een metaale plaats boven de spatbord waar de kinderen hun voetje op kunnen zetten. Troy en Vogue Bakfietsen hebben een klein uitstekend randje. Dat lijkt iets makkelijker voor het klimmen.  Bij de Dolly en Urban Arrow  is de bak aan de hoge kant om er in te klimmen. De bak van de Fietsfabriek vinden de ouders juist weer gevaarlijk omdat hij zo laag is.

display1
Display bakfietsBeeld-auteur:Maarten Hartman

Hoeveel versnellingen heb je nodig?

Ja. Zeker als je met een niet-elektrische bakfiets een heuvel op wilt met zo’n gewicht. Opvallend is dat bij de Gazelle en de Dolly het lichtste verzet daarvoor duidelijk veel te zwaar was.

Elektrisch bakfiets of niet elektrisch?

Een volbeladen bakfiets weegt al twee keer zoveel als een gewone fiets. Op een helling van een viaduct is elektrische ondersteuning erg prettig. Eenvoudige ondersteuning zoals die van Troy, Vogue en de Popal bakfiets leveren het meest kracht op gezien je genoeg standen hebt in combinatie met de aantal versnellingen. Gezien het feit dat de ondersteuning pas helpt nadat je de trappers in beweging brengt is het aan te raden om voordat u stopt de versnellingstand in de lichtste stand zet en vervolgens de fiets tot stilstand brengt! Bij bakfietsen met naafversnellingen kunt je dit ook doen als je al tot stilstand bent gekomen. Hierbij kun je namelijk ten alle tijden schakelen zelfs als de fiets niet meer in beweging is! Bij de derailleur versnellingen moet je dus van te voren even schakelen naar het lichtste versnelling wat ook prima te doen is als je het eenmaal door hebt!

Verder is het aan te raden om bij viaducten extra waakzaam te wezen voor de snelheid van de bakfiets. Een beetje sleepremmen is wel aan te raden om goed en gecontroleerd de daling van de viaduct te overbruggen. Zo voorkomt u dat u de controle verliest bij de helling omlaag van de viaduct wat kan leiden tot een ongeluk of in het ergste geval het omslaan van de bak gezien de versnelling!

Wat is een Walkassist functie ‘loophulp’?

Met de walkassis een loophulp functie kun je de fiets in looptempo vooruit laten rijden zodat je deze niet op eigen houtje vooruit moet duwen of trekken.